tirsdag 25. august 2009

Kildekritikk

På Internett kan hvem som helst publisere informasjon. Ulikt trykte medier, er det ikke noen redaktør som har sjekket innholdet. Forskjellen mellom bøker i skolebiblioteket og Internett er at bøkene allerede har blitt gransket kritisk av noen. Derfor er bøker ofte en sikrere kilde enn Internett. Informasjon hentet fra Internett ser iblant mer seriøst ut enn hva det er, og det er derfor viktig at man finner ut hvor informasjonen kommer fra.

Noen av grunnene til at kildekritikk er så viktig er at internett gjør det mulig for deg og meg å publisere informasjon, informasjon i aviser, tv og radio kan formidles av journalister som regel holder seg til kildekritiske krav. På internett finner du ikke slike sperre, det er derfor viktig at du finner hvor informasjonen kommer fra. Det mange glemmer er at informasjon fra nettet er gratis av den grunn er det mange som ønsker å satse penger og tid på å spre informasjone til deg.

Meningen med kildekritikk er å finne ut om kildematerialet er egent til å hjelpe deg med å løse oppgaven du arbeider med. Alle nå som driver med informasjonshenting og omgang med kilder må i større grad selv bedrive med kildekritikk. VI bedriver kildekritikk for å forsikre oss om at vi kan stole på den informasjonen vi finner.

Eksempel på gode kilder:

Troverdighet: Er kilden sikker? Objektivitet: Er kilden nøytral? Nøyaktighet: Finner du slurv og juks? Egnethet: Kan du finne de svarene du trenger?

Et eksempel på alt dette er Leksikon, det som står i leksikon er det alle har kommet frem til å være det korekte fakta om en sak. 

Dårlige kilder:

Er selfølgelig de som mangler noen av de punktene jeg forklarte ovenfor, en kilde du ikke kunne ha stolt på er for eksempel en kilde som er partisk, som betyr at de kjemper for sin egen fordel. 

fredag 21. august 2009

Korleis lære betre nynorsk?

Hei ijen!

Eg kan inrømma at eg ikkje er noko stor fan av nynorsk, men det har seg slik at på skulen er me nødt til å læra det. Derfor er det best å gjør det besta ut av det. Eg som ikkje er noko stor fan har det vanskeligt med å komma med nokon gode råd til medelevar om å læra nynorsk, men eg har no nokon.

Måten eg lærar best på er heilt klart å lesa nynorske tekstar, dette gjer eg fordi eg meiner at når ein les mye nynorsk vil man forstå setningsoppbygginga betre og skriva tekster der du merkere det ordet du ikkje kan på nynorsk og slår det opp i ordbok.

Ein annet måte er å jobbe med grammatikk, det jeg alltid har hatt problemer med er bøyning av verb på nynorsk, så eg kan vell sei at eit godt råd er å øva på det du slitar meist med. Gjer du det vil du forbedre nynorsken din mye meire etter kvart.

Så eg trur det beste rådet å gi er og jobba godt med nynorsken, Så prøver du å lese gjennom reglar i bøyingssystemet, førestille deg orda i hovudet, har ein ordbok og ikkje overdramatiserer så burde du klare deg greitt på neste nynorskoppgåve. gjer du det trur eg du vil læra det så bra så muligt. Det vertfall slik eg lære best.