tirsdag 27. april 2010

Sammendrag av sammensatte tekster og bilde analyse

Sammensatte tekster
Et bilde sier mer en tusen ord og et ord sier mer en tusen bilder. Av og til er ord i stand til å utrykke noe som bilde ikke makter. I andre sammenhenger kan bildet fortelle mer enn ord. Ord kan vise til generelle fenomener. Vi kan snakke eller skrive om kjærlighet som noe generelt, mens bildet eller filmen som vil utrykke noe liknende, må vise noe spesielt.

Ord og bilder
Ord og bilder tilhører altså på en måte hvert sitt språk. Da bruker vi språk i betydningen av tegn som vi benytter til å kommunisere med hverandre. Med ord, skriftlige eller muntlige viser eller referer vi til virkeligheten. Men sammenhengen mellom ordet og det ordet viser til, bygger på tilfeldige avtaler mellom mennesker innenfor et språkfellesskap. Det er altså ingen reell eller virkelig sammenheng mellom de lyd og bokstavkombinasjonene som et ord består av, og det som ordet viser til. Siden verbalspråket består av lyd og bokstavkombinasjoner bygd på avtaler, skulle det dermed ikke være noe i veien for å skifte ut betegnelsen hund og katt dersom vi bare kunne bli enige om det.

Bildene derimot etterligner virkeligheten. En tegning eller et fotografi av en hund vil stort sett framkalle den samme forestillingen hos dem som ser det, uansett hvilket språk de skriver eller snakker. Vi oppfatter altså ord og bilder på forskjellige måter. Ordene har vipå en viss måte kontroll på siden de går veien om intellektet eller forstander vår. Bildene henvender ser meg direkte til sansser og følelser, og gjør sitt til at bilder film og fjernsyn er medier det er lett å manipulere med.

Samspillet i sammensatte tekster
En mengde av tekstene som omgir oss, er en blanding av ord og bilder. Læreboka du leser i nå for eksempel, inneholder både ord og bilder, derfor kaller vi den en sammensatt tekst. Sammensatte tekstsjangrer spiller en stor og viktig rolle i dagliglivet. Kombinasjonen av ord og bilder finner vi i aviser, ukeblad, magasiner, nettsteder, reklamebrosjyrer, filmplakater, introduksjonshefter, plateomslag, bokomslag- og i mange flere hverdagssjangrer. Film, fjernsyn, internett og dataspill er medier som kobinerer enda flere typer tegn enn ord og bilder.

Hvorfor er tekstene sammensatte?
En viktig grunn til at vi lager så mange sammensatte tekster, er at de ulike uttrykksmåtene har ulike funksjoner i teksten. Et fotografi kan for eksempel vise hvordan en person ser ut, mens ordene kan fortelle hva vedkommende heter, hvor gammel han er og hvorfor han er avbildet.

I eksemplet nedenfor gir bildet et litt omtrentlig inntrykk av hvor gammel Jon Øigarden er, mens tallet forteller dette helt presist. Derimot gir bildet oss ansiktstrekkene til Øigarden mer nøyaktig enn noen ordrik beskrivelse ville klart.


Ulike uttrykksmåter kompletterer hverandre
Dersom vi kombinerer flere uttrykksmåter, kan vi skape tekster som utnytter det de ulike uttrykks-måtene fungerer best til. De to bildene nedenfor viser i utgangspunktet det samme, nemlig Universi- tetet i Agder. Kartet kan gi oss oversikt ved å vise plassering, avstand og målestokk, men det er kanskje lettere å kjenne seg igjen ved å se på et fotografi.

BILDER
Den som lager et bilde, vil uttrykke og formidle noe. Og den som ser på et bilde, må tolke det han ser. Bilder er en form for kommunikasjon som har sitt eget språk.

I dette kapitlet kan du lære om

hva vi bruker bilder til
hva som påvirker vår tolkning av et bilde
en del visuelle virkemidler en kunstner kan bruke

Når verbalteksten forankrer
Verbalteksten forankrer tolkningen av tegningen.
- Når verbalteksten sier noe nytt og annet enn du kan se av bildet snakker vi om avløsning.
- I en musikkvideo kan man si at sangteksten er det primære
- Tekstene man leser er en blanding av ord og bilder
Sammensatte tekster i massemediene:
- Mediekonvergens, det vil si at mediene og funksjoner smelter sammen
- Faksjon, sammenblanding av virkemidler fra faktatekster og fiksjonstekster.
- Interaktivitet - si din mening og delta i massemediene
- Hypertekst er ordet vi bruker for å beskrive strukturen i tekstene på verdensveven.
Bilde og lyd som retoriske virkemidler:
- Et bilde appelerer til flere sider av oss; følelser, gjennkjennelse og assosiasjoner.
- Miljølyd eller kontentum er lyden som omgir den hendelsen en reportasje er fra, og den gjør reportasjen ekte.
Nyheter – den redigerte virkeligheten:
- En nyhetssending er en slags speiling av virkeligheten
- En internasjonal vare
- Vi tror mer på fjernsyn enn aviser
- Kommentarstemmen i en nyhetssending forankrer bildene vi ser.

Ingen kommentarer: